Dr. Nilüfer KALBUR
Hipnoterapiler
Okunma
TSSBArtmış uyarılmışlık belirtilerinin olduğu ve travmaya eşlik eden uyaranlardan kaçınmanın eşlik ettiği, ileri derecede travmatik olan bir olayı sürekli olarak yeniden yaşıyor gibi olma durumudur.
Savaş, doğal afetler, işkence, saldırı, cinsel saldırı, trafik kazası, yangın gibi travmatik yaşantılar sorumludur. Bozukluk, olaydan aylar hatta yıllar sonra ortaya çıkabilir. Suçluluk, reddedilmişlik ve aşağılanmışlık duyguları eşlik edebilir aşağıdaki tanı ölçütleri yetişkinler, gençler ve altı yaşından büyük çocuklar içindir:
1. Doğrudan örseleyici olayı yaşama
2. Başkalarının başına gelen olayları doğrudan görme
3. Bir aile yakınının ya da yakın bir arkadaşını başına örseleyici bir olay geldiğini öğrenme. Aile bireyinin ya da arkadaşının gerçek ölümü ya da ölüm olasılığı kaba güçle ya da kaza sonucu olmalıdır.
4. Örseleyici olay(ların) sevimsiz ayrıntılarıyla, yineleyici bir biçimde ya da aşırı bir düzeyde karşı karşıyaalma (örn. İnsan kalıntılarını toplayan ilk kişiler, çocuk sömürüsünün ayrıntılarıyla yeniden yenidenkarşılaşan polis memurları).
Not: böyle bir karşı karşıya gelme işle ilgili olmadıkça, elektronik yayın ortamları, televizyon gibi görselÖrseliyici olay(lardan) sonra başlayan, örseleyici olaya ilişkin, istençdışı gelen aşağıdaki belirtilerin birinin ya da daha çoğunun varlğı:
1. Örseleyici olay(ların) yineleyici, istemsiz ve istençdışı gelen sıkıntı veren anıları.
Not: altı yaşından büyük çocuklarda bu olayla ilişkili oyunlar ortaya çıkabilir.
2. Yineleyici sıkıntı veren düşler
3. Kişinin örseleyici olay(lar) yeniden oluyormuş gibi hissettiği ya da davrandığı çözülme(dissosiyasyon) tepkileri
Çocuklar, oyun sırasında, örselenmeyle ilgili yeniden canlandırma yapabilirler.
3. Travmatik yaşantıları çağrıştıran iç ya da dış uyaranlarla karşılaşınca yoğun ya da uzun süreli bir ruhsal sıkıntı yaşama.
Aşağıdakilerden birinin ya da her ikisinin birlikte olmasıyla belirli, örseleyici olaylardan
sonra ortaya çıkan örseleyici olaya ilişkin uyaranlardan sürekli kaçınma.
1. Örseleyici olaylarla yakından ilişkili , sıkıntı veren anılar, düşünceler ya da duygulardan uzak durma çabaları
2. Travmatik olaylarla yakından ilişkili , sıkıntı veren anılar, düşünceler ya da duyguları uyandıran dış anımsatıcılardan kaçınma ya da uzak durma. Aşağıdakilerden ikisinin ya da daha çoğunun olmasıyla belirli, travmatik olayların çıkmasından sonra başlayan ya da kötüleşen, travmatik olaylara ilişkin düşünce, anı, yorumlama ve duygu durumunda olumsuz değişiklikler:
1Travmatik olayın önemli bir bölümünü anımsayamama